Quiche lorraine
Oceń przepis:
Przygotował:
Si King
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia belgijska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Ciasto
180 g mąki pszennej, plus dodatkowo do podsypywania
100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
50 g tartego parmezanu
2 łyżeczki listków tymianku
1 jajko (od kur z wolnego chowu)
1 łyżeczka lodowatej wody (lub trochę więcej, według potrzeby)
Nadzienie
3 jajka (od kur z wolnego chowu)
150 g pancetty lub wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
250 ml creme fraiche (lub gęstej śmietany)
150 g sera gruyere
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Przesiać mąkę do miski. Dodać masło, parmezan i tymianek. Rozetrzeć wszystko z mąką na równe grudki. Dodać jajko i wodę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć ciasto w folię plastikową i włożyć na pół godziny do lodówki. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na cienki placek, wielkości dużej formy do tarty. Wyłożyć formę ciastem, środek przykryć kółkiem z pergaminu, a na nim rozsypać fasolki (aby obciążyć papier). Wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Zdjąć papier z fasolkami i wstawić ciasto do piekarnika na kolejne 5 minut. Odłożyć 50 g gruyere\'a, w misce wymieszać delikatnie wszystkie składniki nadzienia. Mieszać delikatnie, aby nie wbić do masy zbyt wiele powietrza. Przełożyć łyżką nadzienie do formy z ciastem, posypać odłożonym gruyerem. Piec 15 minut, aż nadzienie się zetnie. Podawać na ciepło lub na zimno z zieloną sałatą.
© Dave Myers i Si King
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia belgijska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W