Tarta czekoladowa z pastą pralinową i orzechami laskowymi

Tarta czekoladowa
Oceń przepis:
75 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Tomasz Deker

Seria kulinarna:
Desery Dekera 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Tarty
Kuchnia świata:
Kuchnia belgijska

Składniki:

  • Tarta:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła (pokrojonego w kostkę i zamrożone)
  • 80 g cukru pudru
  • 25 g kakao
  • 1 małe jajko
Genache czekoladowy:
  • 200 g śmietany kremówki
  • 185 g czekolady 60%
  • 40 g masła
Dodatki:
  • 100 g pasty pralinowej
  • 50 g orzechów laskowych (do dekoracji)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj spód tarty. Zmiksuj mąkę, kakao, cukier puder i jajko. Następnie dodaj masło i ponownie całość zmiksuj. Uformowane ciasto odstaw do lodówki na godzinę.
Następnie ciasto rozwałkuj i przełóż do formy na tartę. Spód tarty ponacinaj nożykiem. Tak przygotowane ciasto włóż do zamrażarki na ok. 15 minut, a potem piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 10-12 minut.
Przygotuj czekoladowy genache. Śmietanę podgrzej do 60-70 stopni C. Ciepłą śmietaną zalej kawałki czekolady na 3 razy, cały czas mieszając. Następnie dodaj masło i wszystko zmiksuj blenderem na aksamitną masę.
Na spód upieczonej tarty nałóż pastę pralinową i rozsmaruj.
Na wierzch pasty wysyp uprażone i posiekane orzechy laskowe i wylej genache czekoladowy.
Gotową tartę udekoruj orzechami laskowymi i wstaw do lodówki na godzinę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA