Tarta z cukinii ze szczypiorkiem na kruchym cieście

Tarta z cukinii ze szczypiorkiem
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Malka Kafka

Seria kulinarna:
Koszer macher (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia koszerna

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • płaska łyżeczka soli
  • spora cukinia utarta na grubej tarce
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • 2 jaja
  • szklanka kremówki
  • pieprz
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło posiekaj z mąką i solą. Szybko zagnieć, a jeśli się nie łączy, dolej trochę lodowatej wody. Ciasto zawiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki. Rozwałkuj. Wyłóż nim formę do tarty i obciąż ziarnami fasoli wysypanymi na pergaminie, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz 15 minut, wyjmij z piekarnika, zdejmij fasolę i zalej masą przygotowaną według przepisu poniżej.
Wymieszaj roztrzepane jajka z kremówką i przyprawami. Dodaj startą cukinię, szczypior i pieprz. Wylej masę na ciasto, wstaw do gorącego piekarnika i piecz, aż masa się zetnie i przyrumieni, to jest około 15 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA