Sernik truskawkowy na spodzie z michałków z galaretką octową
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- Masa serowa:
- 300 g zmielonego twarogu
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g truskawek
- 3 łyżki żelatyny
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
Spód:
- 200 g białych Michałków
- 100 g ciastek owsianych ciastek
Galaretka:
- 1 czubata łyżka żelatyny
- 350 ml wody
- 3 łyżki octu truskawowo-rabarbarowego
- 3 łyżki dobrego soku wiśniowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Michałki kroimy drobniej i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Ciastka przekładamy do woreczka i tłukąc wałkiem lub tłuczkiem rozgniatamy na okruszki. Do ciastek wlewamy ciepłe, rozpuszczone michałki i łączymy za pomocą łopatki. Masą wykładamy spód tortownicy o śr. 24 cm. Dociskamy i wyrównujemy układając na masie kawałek folii spożywczej. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy masę serową.
Do jednego kubeczka wsypujemy 3 łyżki żelatyny i zalewamy ją 3 łyżkami zimnej wody, do drugiego wsypujemy 1 łyżkę żelatyny i zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. W rondelku podgrzewamy 3 łyżki wody i rozpuszczamy w niej pierwszą żelatynę, nie gotujmy!
Truskawki miksujemy z cukrem i dolewamy stopniowo przestudzoną żelatynę.
Twaróg miksujemy i dodajemy do niego wanilię i masę truskawkową. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie, ale dokładnie, z masą twarogową.
Boki foremki zabezpieczamy folią spożywczą lub folią cukierniczą. Przelewamy całość na spód z Michałków i wstawiamy do lodówki. Do rondelka wlewamy 350 ml wody, dodajemy ocet i sok z wiśni, podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. Ściągamy z gazu i rozpuszczamy drugą, napęczniałą żelatynę. Studzimy i przelewamy na sernik, który lekko już stężał w lodówce. Wstawiamy do lodówki na min. 4 h, a najlepiej na całą noc.
Ciastka przekładamy do woreczka i tłukąc wałkiem lub tłuczkiem rozgniatamy na okruszki. Do ciastek wlewamy ciepłe, rozpuszczone michałki i łączymy za pomocą łopatki. Masą wykładamy spód tortownicy o śr. 24 cm. Dociskamy i wyrównujemy układając na masie kawałek folii spożywczej. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy masę serową.
Do jednego kubeczka wsypujemy 3 łyżki żelatyny i zalewamy ją 3 łyżkami zimnej wody, do drugiego wsypujemy 1 łyżkę żelatyny i zalewamy 2 łyżkami zimnej wody. W rondelku podgrzewamy 3 łyżki wody i rozpuszczamy w niej pierwszą żelatynę, nie gotujmy!
Truskawki miksujemy z cukrem i dolewamy stopniowo przestudzoną żelatynę.
Twaróg miksujemy i dodajemy do niego wanilię i masę truskawkową. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie, ale dokładnie, z masą twarogową.
Boki foremki zabezpieczamy folią spożywczą lub folią cukierniczą. Przelewamy całość na spód z Michałków i wstawiamy do lodówki. Do rondelka wlewamy 350 ml wody, dodajemy ocet i sok z wiśni, podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. Ściągamy z gazu i rozpuszczamy drugą, napęczniałą żelatynę. Studzimy i przelewamy na sernik, który lekko już stężał w lodówce. Wstawiamy do lodówki na min. 4 h, a najlepiej na całą noc.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W