Sos salsa verde

Sos salsa verde
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Maryla Musidłowska

Seria kulinarna:
Mammaryla (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • pęczek pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 10 kaparów
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • 3 filety z sardeli
  • 1 czerstwa bułka
  • 6 łyżek octu winnego balsamicznego
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól
  • pieprz
  • łyżka cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pokrojoną bułkę zamocz w occie. Posiekaj drobno pietruszkę, czosnek, kapary, sardele oraz ogórki. Utrzyj wszystko w moździerzu. Dodaj gotowane żółtko. Dodaj odciśniętą z nadmiaru octu bułkę. Dodaj sól, pieprz i łyżeczkę cukru. Ucieraj nadal dodając jednocześnie oliwę. Można także przed dodaniem oliwy przetrzeć masę przez sitko. Przełóż sos do miseczek. Gotowe.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA