Calzone z mortadelą i salami
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pizza
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej TYP 750 lub 00 (+ do podsypania)
- 1 czubata łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- ok. 300-350 ml ciepłej wody
- 7 g suszonych drożdży
- 3-4 łyżki oliwy
Farsz:
- 2 kulki mozzarelli
- ok. 150 g startego na grubej tarce provolone
- 200 g włoskiego salami
- 4 plastry włoskiej mortadeli
- 1 szklanka oliwek bez pestek (czarnych i zielonych)
- 2 czerwone cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
- ½ łyżeczki mielonego fenkułu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- duża szczypta cukru
- 1 szklanka zmiksowanych pomidorów z puszki
- sól
- pieprz
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do ciepłej wody wsypujemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy. W misce miksera mieszamy mąkę i sól, wlewamy wodę z drożdżami i oliwę, wyrabiamy przez 10 minut ciasto za pomocą haka. Okrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 h.
Cebulę kroimy w półplasterki i podduszamy na oliwie, aż zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem, ściągamy, aby wystygła. Zmiksowane pomidory mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oregano, suszonym fenukułem, rozmarynem i cukrem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mortadelę i salami kroimy w paski, oliwki w grube plasterki.
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę, wybijamy kilka razy, by usunąć gaz, krótko wyrabiamy i dzielimy na 2 lub 4 porcje. Każdą rozwałkowujemy na cienki placek, na połowie placka rozsmarowujemy ¼ sosu, układamy pokrojone salami, mortadelę, oliwki, podduszoną cebulę, okrywamy częścią startego sera i porwanymi kawałkami mozzarelli. Przykrywamy drugą częścią ciasta (tą bez farszu) i sklejamy pieróg. Układamy na blaszce, nakłuwamy w dwóch, trzech miejscach, lekko skrapiamy oliwą i pieczemy ok. 20 minut. Serwujemy gorące!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź