Pizza
Oceń przepis:
Składniki:
- na 3 duże blachy cienkiej pizzy:
- 800 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale zwykła tortowa też jest ok)
- 200 g semoliny (lub mąki krupczatki)
- 2 op. suszonych drożdży, każde po 7 g
- 1 łyżka cukru pudru
- ok. 650 ml ciepłej wody
- 1 kopiasta łyżka soli (ja dosypuję nawet jeszcze ciut)
- 1 łyżeczka bazylii lub oregano, rozmarynu (opcjonalnie)
- 3-4 łyżki dobrej oliwy
Do obłożenia:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zabieramy się do pracy. Potrzebne nam będą: stolnica, robot z końcówkami typu "hak" - no chyba, że bardzo chcecie się wyżyć i własnymi rękami chcecie od początku do końca zrobić ciasto, piekarnik się przyda - włączamy go już na początku pracy z ciastem, bo musi się nagrzać do 250 st., no i wałek do ciasta, ew. butelka do rozwałkowania ciasta.
W ciepłej wodzie rozpuśćcie cukier i drożdże (uwaga urośnie, więc naczynie raczej wysokie), odstawcie mieszaninę na 15 minut i przesiejcie oba rodzaje mąki do miski (jeśli korzystacie z miksera) lub na stolnicę, jeśli ręcznie wyrabiacie ciasto. Dodajecie sól i przyprawy wymieszajcie wszystko i zróbcie dołek. Wlejcie płyn z drożdżami do dołka i zamieszajcie zagarniając mąkę, dodajcie oliwę. Resztę pracy niech zrobi za Was maszyna. Ja wstawiam mikser na dobre 10 minut i robię sobie w tym czasie kawę:) Wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy jeszcze rozciągając ciasto. Jeśli chcecie użyć ciasto później, należy je obsypać mąką i w misce wstawić do lodówki, miskę okryjcie dodatkowo folią spożywczą. Przed pieczeniem, najlepiej 15-30 minut wcześniej, rozwałkujcie ciasto i nakładajcie na nie co tylko sobie życzycie. Wcześniej warto lekko posmarować sosem pomidorowym, a całość na koniec lekko oprószyć czerwoną papryką dla koloru. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 250 stopni.
W ciepłej wodzie rozpuśćcie cukier i drożdże (uwaga urośnie, więc naczynie raczej wysokie), odstawcie mieszaninę na 15 minut i przesiejcie oba rodzaje mąki do miski (jeśli korzystacie z miksera) lub na stolnicę, jeśli ręcznie wyrabiacie ciasto. Dodajecie sól i przyprawy wymieszajcie wszystko i zróbcie dołek. Wlejcie płyn z drożdżami do dołka i zamieszajcie zagarniając mąkę, dodajcie oliwę. Resztę pracy niech zrobi za Was maszyna. Ja wstawiam mikser na dobre 10 minut i robię sobie w tym czasie kawę:) Wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy jeszcze rozciągając ciasto. Jeśli chcecie użyć ciasto później, należy je obsypać mąką i w misce wstawić do lodówki, miskę okryjcie dodatkowo folią spożywczą. Przed pieczeniem, najlepiej 15-30 minut wcześniej, rozwałkujcie ciasto i nakładajcie na nie co tylko sobie życzycie. Wcześniej warto lekko posmarować sosem pomidorowym, a całość na koniec lekko oprószyć czerwoną papryką dla koloru. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 250 stopni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pizza
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W