Ciasto czekoladowe bez mąki

Ciasto czekoladowe bez mąki
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Emeril Lagasse

Seria kulinarna:
Esencja smaku Emerila (odc.15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
16

Przygotowanie:



SkładnikiM
200g masła pokrojonego w drobną kostkę plus ½ łyżki masła
500g grubo posiekanej deserowej czekolady
¼ szklanki likieru amaretto
8 dużych jajek
¼ szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
½ łyżeczki soli
cukier puder lub kakao do przybrania
świeże maliny do przybrania

Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni. Tortownicę o średnicy 22 cm natłuścić ½ łyżki masła. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i owinąć od spodu i po bokach folią aluminiową. Umieścić formę w dużej brytfance. Zagotować wodę w czajniku. Czekoladę, masło i likier amaretto połączyć w metalowej misce. Składniki rozpuścić w kąpieli wodnej jednocześnie mieszając przez około 5 minut, aż masa będzie miała gładką i kremową konsystencję. Odstawić na bok. Do dużej miski przełożyć jajka, cukier, wanilię oraz sól. Ubijać składniki elektrycznym mikserem przez 5-10 minut, aż masa będzie puszysta i podwoi swoją objętość. 1/3 masy z jajek przenieść do masy czekoladowej. Czynność powtórzyć dwukrotnie do momentu połączenia się obydwu mas. Połączone masy przelać do tortownicy. Wrzącą wodę wlać do brytfanny, tak aby wypełniła naczynie do połowy. Ciasto piec przez 40-45 minut, aż odrobinę się podniesie. Wyjąć z piekarnika i ostudzić do temperatury pokojowej. Usunąć folię z formy. Wypiek przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Ciasto wyjąć z lodówki 30 minut przed podaniem, a następnie wyjąć je z formy i przełożyć na duży talerz. Usunąć papier do pieczenia. Ciasto przełożyć na paterę i udekorować cukrem pudrem lub kakao na chwilę przed podaniem.

© Emeril Lagasse

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA