Pancakes
Oceń przepis:
64 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka drobnego cukru (opcjonalnie)
  • 1 duże jajko
  • 125 ml maślanki
  • 650 ml mleka
  • ¼ szklanki rozpuszczonego masła (lub oleju)
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • masło do smażenia (lub olej)
Do podania:
  • syrop klonowy
  • masło w kawałkach
  • borówki lub inne świeże owoce

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mleko, maślankę, jajko, masło i pastę z wanilii mieszamy do połączenia składników, np. rózgą.

W osobnym naczyniu łączymy przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia i opcjonalnie cukier. Do suchych składników wlewamy mokre i łączymy do czasu, aż pozbędziemy się grudek mąki.

Rozgrzaną patelnię smarujemy cienką warstwa masła, nalewamy ok. szklanki ciasta i smażymy do czasu, aż na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki, następnie odwracamy placki i dosmażamy przez kolejne 2 minuty. Układamy na talerzu jeden na drugim, kładziemy na wierzch kawałek zimnego masła i polewamy całość syropem klonowym, dekorujemy owocami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA