Pancakes
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia amerykańska (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki, Śniadania
- Kuchnia świata:
- Kuchnia Ameryki Północnej
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki uniwersalnej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 1 łyżka drobnego cukru (opcjonalnie)
- 1 duże jajko
- 125 ml maślanki
- 650 ml mleka
- ¼ szklanki rozpuszczonego masła (lub oleju)
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- masło do smażenia (lub olej)
Do podania:
- syrop klonowy
- masło w kawałkach
- borówki lub inne świeże owoce
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mleko, maślankę, jajko, masło i pastę z wanilii mieszamy do połączenia składników, np. rózgą.
W osobnym naczyniu łączymy przesianą mąkę, sól, proszek do pieczenia i opcjonalnie cukier. Do suchych składników wlewamy mokre i łączymy do czasu, aż pozbędziemy się grudek mąki.
Rozgrzaną patelnię smarujemy cienką warstwa masła, nalewamy ok. ⅓ szklanki ciasta i smażymy do czasu, aż na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki, następnie odwracamy placki i dosmażamy przez kolejne 2 minuty. Układamy na talerzu jeden na drugim, kładziemy na wierzch kawałek zimnego masła i polewamy całość syropem klonowym, dekorujemy owocami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Śniadania
Placki i placuszki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W