Placek z kwiatami cukinii i ricottą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 10 kwiatów cukinii
- 2 filiżanki mąki pszennej ze środkiem spulchniającym
- 2 filiżanki mleka
- 3 jajka
- sól
- 200 g ricotty
- 250 g masła
- 1 posiekany pęczek szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- olej z otrębów ryżowych
- serca karczochów albo sałata do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę połączyć z jajkami, mieszając powoli wlewać mleko. Dodać szczypiorek, koperek i sól. Odstawić ciasto na 30 minut.
Masło stopić na patelni z powłoką nieprzywierającą. Ułożyć przekrojone na pół kwiaty cukinii i zalać ciastem. Na wierzchu położyć porcje ricotty. Smażyć powoli na niewielkim ogniu. Odwrócić i zrumienić placek z drugiej strony.
Masło stopić na patelni z powłoką nieprzywierającą. Ułożyć przekrojone na pół kwiaty cukinii i zalać ciastem. Na wierzchu położyć porcje ricotty. Smażyć powoli na niewielkim ogniu. Odwrócić i zrumienić placek z drugiej strony.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Placki i placuszki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W