Tarta z malinami

Tarta z malinami
Oceń przepis:
35 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 22)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • miarka mleka
  • pół laski wanilii
  • 3 żółtka
  • ćwierć miarki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • łyżka likieru malinowego
  • ćwierć miarki gęstej śmietany
  • ciasto do tarty, 23 cm średnicy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wlać mleko do rondla. Rozciąć laskę wanilii, wrzucić do mleka, wyskrobawszy uprzednio nasionka do rondla. Lekko zagotować, przykryć i odstawić na 10 minut. Utrzeć żółtka z cukrem, żeby zjaśniały. Wmieszać mąkę. Usunąć wanilię z mleka i wmieszać je stopniowo do masy. Przelać wszystko do rondla, zagotować i gotować przez minutę. Zdjąć z gazu i wmieszać likier malinowy. Przecedzić do miski, zakryć ją folią i odstawić do wystygnięcia. Ubić śmietanę i delikatnie wmieszać do masy.
Rozłożyć równą warstwą krem w cieście. Posypać malinami.




UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA