Łamańce z makiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
- Słodki drań Odcinek świąteczny (odc.4)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Ciasto
- 200g zimnego masła
- 150g płatków migdałowych
- 200g mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 6 łyżek miodu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 0,25 łyżeczki soli
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 rozbełtane jajko
- 4 łyżki brązowego cukru
Mak
- 0,5 l śmietanki 36%
- 150 g migdałów
- 150 g rodzynek
- 20 ml rumu
- 3 szklanki zmielonego maku
- miód do smaku
- sól do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Posiekaj ostrym nożem wszystkie składniki ciasta. Powinny zostać delikatne smużki masła w cieście. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj po kolei każdą część ciasta na podsypanej mąką stolnicy. Przełóż na papier do pieczenia. Pokrój w romby, posmaruj rozmącony jajkiem, oprósz brązowym cukrem, nakłuj widelcem. Upiecz na złoto w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Gdyby się skleiły przełam je po wystudzeniu. (Stąd nazwa „łamańce”). Wlej śmietankę do rondelka i gotuj na małym ogniu do momentu, aż ¾ odparuje. Rodzynki namocz w rumie. Migdały chwilę obgotuj. Zalej zimną wodą i obierz ze skórki. Grubo posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj z odparowaną śmietaną. Posłódź miodem i lekko posól do smaku. Nałóż do miseczek, a w momencie podania wetknij w mak łamańce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W