Lin zapiekany z ziołami ze smażoną cykorią
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 3 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 całe liny
- garść posiekanych świeżych ziół
- bazylia
- kolendra
- mięta
- tymianek
- sok z cytryny
- jeden starty ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- 2 - 3 cykorie
- 2 łyżki dobrego masła
- 50 ml koniaku
- sól / pieprz
- butelka czerwonego wina
- kilka goździków
- cynamon
- skórka z pomarańczy
- czarny pieprz
- miód
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Liny ponacinaj co dosłownie cm, skrop cytryną i natrzyj ziołami z czosnkiem. Całość włóż do brytfanki i polej oliwą z oliwek. Piecz w temp. 210 stopni C z każdej strony około 10 min.
Na patelni rozpuść masło i wrzuć cykorię, jak zmiękną dodaj koniak i podpal. Do garnuszka wlej wino, a pozostałe składniki utrzyj w moździerzu i dodaj do wina. Rybę podaj z cykorią, a obok kielich ciepłego wina!
Na patelni rozpuść masło i wrzuć cykorię, jak zmiękną dodaj koniak i podpal. Do garnuszka wlej wino, a pozostałe składniki utrzyj w moździerzu i dodaj do wina. Rybę podaj z cykorią, a obok kielich ciepłego wina!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W