Smażone pierogi z kiszoną kapustą i wędzoną śliwką, polane sosem buraczano – jabłkowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie: Wigilia
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Składniki:
- 700 g mąki pełnoziarnistej
- 300 g mąki pszennej
- wrzątek do ciasta
- 1 kg kiszonej kapusty
- 100 g wędzonych śliwek
- 1 cebula
- łyżeczka kminku
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- szklanka wytrawnego wina czerwonego
- 1 łyżka miodu gryczanego
- 1/4 szklanki oleju lnianego
Sos:
- 1 szklanka soku z buraków
- 1 szklanka soku z jabłek
- 3 gałązki tymianku
- sól
- pieprz świeżo mielony
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kapustę drobno posiekaj. Na łyżce oleju przesmaż posiekaną cebulę, liść laurowy i ziele. Dodaj kapustę, miód oraz posiekane drobno śliwki i jeszcze chwilę smaż. Dolej wina i duś. Dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem. Gdy wino odparuje, a kapusta wciąż będzie twarda, dodaj wody i duś jeszcze 30 minut. Płyn powinien całkowicie odparować. Do kapusty dodaj oleju lnianego. Z mąki i wrzątku zagnieć ciasto na pierogi. Gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie, rozwałkuj je na stolnicy podsypanej mąką na grubość 2-3 mm. Używając szklanki lub foremki, powykrawaj z ciasta krążki. Gotowe wykrojone ciasto napełniaj farszem. Gotowe wykrojone ciasto napełniaj farszem. Pierogi gotuj chwilę we wrzątku, osusz i przesmaż na maśle. Buraki i jabłka przepuść przez sokowirówkę. W rondelku rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodawaj stopniowo mąki, aby powstała jasna zasmażka. Dolej sok, dodaj tymianek i sok z cytryny. Dopraw solą i dużą ilością pieprzu. Gotowym sosem polewaj przesmażone pierogi.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Pierogi i pierożki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W