Smażone pierogi z kiszoną kapustą i wędzoną śliwką, polane sosem buraczano – jabłkowym

Smażone pierogi z kiszoną kapustą
Oceń przepis:
79 ocen Średnia ocena: 3.50

Składniki:

  • Składniki:
  • 700 g mąki pełnoziarnistej
  • 300 g mąki pszennej
  • wrzątek do ciasta
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 100 g wędzonych śliwek
  • 1 cebula
  • łyżeczka kminku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • szklanka wytrawnego wina czerwonego
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 1/4 szklanki oleju lnianego

Sos:

  • 1 szklanka soku z buraków
  • 1 szklanka soku z jabłek
  • 3 gałązki tymianku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kapustę drobno posiekaj. Na łyżce oleju przesmaż posiekaną cebulę, liść laurowy i ziele. Dodaj kapustę, miód oraz posiekane drobno śliwki i jeszcze chwilę smaż. Dolej wina i duś. Dopraw solą, pieprzem oraz kminkiem. Gdy wino odparuje, a kapusta wciąż będzie twarda, dodaj wody i duś jeszcze 30 minut. Płyn powinien całkowicie odparować. Do kapusty dodaj oleju lnianego. Z mąki i wrzątku zagnieć ciasto na pierogi. Gdy ciasto będzie elastyczne i gładkie, rozwałkuj je na stolnicy podsypanej mąką na grubość 2-3 mm. Używając szklanki lub foremki, powykrawaj z ciasta krążki. Gotowe wykrojone ciasto napełniaj farszem. Gotowe wykrojone ciasto napełniaj farszem. Pierogi gotuj chwilę we wrzątku, osusz i przesmaż na maśle. Buraki i jabłka przepuść przez sokowirówkę. W rondelku rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodawaj stopniowo mąki, aby powstała jasna zasmażka. Dolej sok, dodaj tymianek i sok z cytryny. Dopraw solą i dużą ilością pieprzu. Gotowym sosem polewaj przesmażone pierogi.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA