Lokalny bulion z mięsnymi pierożkami

Lokalny bulion z pierożkami
Oceń przepis:
60 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

Farsz na pierogi:
Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacznij od ugotowania bulionu warzywnego. Do garnka wlej ok 2,5 litra zimnej wody, dodaj obrane warzywa, przyprawy i gotuj bulion na małym ogniu.
Na koniec pokrój ugotowaną włoszczyznę na małe kawałki i wrzuć ponownie do wywaru.
Wywar dopraw pieprzem. Dolej sok z kiszonej kapusty i zagotuj bulion. Z boczku zrób skwarki i dodaj je do wywaru.

Przygotuj farsz na pierogi. Mięso, czosnek, cebulę i rozmaryn zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Farsz przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Powinien być jednolity.

Przygotuj ciasto. Do mąki dolewaj stopniowo wody i mieszaj. Następnie zagnieć ciasto i dokładnie wyrób, tak żeby było gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkuj, wytnij za pomocą np. szklanki kółka. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję farszu i zlep pierogi. Pierożki gotuj w osolonej wodzie. Podawaj z bulionem. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA