Lokalny bulion z mięsnymi pierożkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- warzywa do bulionu (marchew, pietruszka, seler, por)
- liść laurowy
- kminek
- litr soku z kapusty kiszonej
- 20 dkg surowego boczku
Farsz na pierogi:
- 1 kg mięsa wieprzowego
- 2-4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- gałązka rozmarynu
- pieprz
- sól
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 250 ml gorącej wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania bulionu warzywnego. Do garnka wlej ok 2,5 litra zimnej wody, dodaj obrane warzywa, przyprawy i gotuj bulion na małym ogniu.
Na koniec pokrój ugotowaną włoszczyznę na małe kawałki i wrzuć ponownie do wywaru.
Wywar dopraw pieprzem. Dolej sok z kiszonej kapusty i zagotuj bulion. Z boczku zrób skwarki i dodaj je do wywaru.
Przygotuj farsz na pierogi. Mięso, czosnek, cebulę i rozmaryn zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Farsz przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Powinien być jednolity.
Przygotuj ciasto. Do mąki dolewaj stopniowo wody i mieszaj. Następnie zagnieć ciasto i dokładnie wyrób, tak żeby było gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkuj, wytnij za pomocą np. szklanki kółka. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję farszu i zlep pierogi. Pierożki gotuj w osolonej wodzie. Podawaj z bulionem. Smacznego!
Na koniec pokrój ugotowaną włoszczyznę na małe kawałki i wrzuć ponownie do wywaru.
Wywar dopraw pieprzem. Dolej sok z kiszonej kapusty i zagotuj bulion. Z boczku zrób skwarki i dodaj je do wywaru.
Przygotuj farsz na pierogi. Mięso, czosnek, cebulę i rozmaryn zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Farsz przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Powinien być jednolity.
Przygotuj ciasto. Do mąki dolewaj stopniowo wody i mieszaj. Następnie zagnieć ciasto i dokładnie wyrób, tak żeby było gładkie i elastyczne. Ciasto rozwałkuj, wytnij za pomocą np. szklanki kółka. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję farszu i zlep pierogi. Pierożki gotuj w osolonej wodzie. Podawaj z bulionem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W