Zupa marchewkowa

Zupa marchewkowa
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań Urodziny dziecięce (odc.2)
Rodzaj dania:
Zupy

Składniki:

  • 10 g tartego imbiru
  • 2 łyżeczki masła
  • 700 g cienkich plasterków marchewki
  • 1l wody
  • 120 ml białego wina
  • ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
  • 400 ml soku pomarańczowego
  • 120 g jogurtu
  • sól
  • 240 ml nie za słodkiego soku marchewkowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na maśle udusić posiekaną marchewkę, imbir, wodę, wino, kardanom i sok pomarańczowy. Gotować na małym ogniu pół godziny. Całość zmiksować na gładko. Schłodzić po czym wstawić do lodówki. Zupę zabielić jogurtem i rozcieńczyć sokiem marchewkowym. Przyprawić kardamonem i solą do smaku.

© Jacek Sikora

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA