Kofty wołowo-indycze z zimnym dipem z melona
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 400 g mielonej wołowiny dość tłustej najlepiej z karkówki
- 200 g mielonego indyka
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżeczka kuminu
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 3 goździki
- 1 mała cebula
- 1 listek laurowy
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- Sól
- pieprz
- świeża mięta
- Sos do podania:
- 1 kubeczek śmietany 12% ok. 200 ml
- świeża mięta
- świeża bazylia
- ¼ zielonego melona Galia lub żółtego
- sól
- pieprz
- patyczki do szaszłyków
- chlebki pita podrumienione
- mix sałat skropiony cytryną i oliwą
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kolendrę, kumin i goździki wrzucamy na suchą patelnię, podgrzewamy całość, aż zacznie pachnieć. Przekładamy do moździerza, wkruszamy listek laurowy i ucieramy.
Imbir i czosnek ścieramy na tarce, cebulkę bardzo drobno kroimy.
Mięso wołowe łączymy ze zmielonym indykiem.
Dodajemy wszystkie przyprawy i drobno posiekaną miętę, bardzo dokładnie mieszamy najlepiej dłońmi i odstawiamy najlepiej na min. 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy sos. Zioła szatkujemy bardzo drobno, melona kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Łączymy wszystko ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i chłodzimy.
Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Nabieramy sporą ilość mięsa i w dłoniach mocno ściskamy i formujemy podłużne kształty. W środek wbijamy mokry patyczek.
Na mocno rozgrzanej patelni układamy niezbyt ciasno przygotowane kofty i smażymy ok. 4 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
Podajemy z ciepłymi chlebkami naan lub pita z sałatami i zimnym sosem z melona i ziół.
Imbir i czosnek ścieramy na tarce, cebulkę bardzo drobno kroimy.
Mięso wołowe łączymy ze zmielonym indykiem.
Dodajemy wszystkie przyprawy i drobno posiekaną miętę, bardzo dokładnie mieszamy najlepiej dłońmi i odstawiamy najlepiej na min. 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy sos. Zioła szatkujemy bardzo drobno, melona kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Łączymy wszystko ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i chłodzimy.
Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie. Nabieramy sporą ilość mięsa i w dłoniach mocno ściskamy i formujemy podłużne kształty. W środek wbijamy mokry patyczek.
Na mocno rozgrzanej patelni układamy niezbyt ciasno przygotowane kofty i smażymy ok. 4 minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.
Podajemy z ciepłymi chlebkami naan lub pita z sałatami i zimnym sosem z melona i ziół.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W