Sałatka z zielonego mango z suszonymi rybkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 2 zielone (niedojrzałe) mango
- obrane i pokrojone w wiórki
- 100 g małych suszonych rybek (do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką)
- 1 długa papryczka chili (wyjąć pestki
- pokroić w wiórki)
- 5 listków pachnotki
- pokrojonych
- 5 listków mięty
- pokrojonych
- 5 listków wietnamskiej mięty
- pokrojonych
- 5 listków azjatyckiej bazylii
- pokrojonych
- olej roślinny do głębokiego smażenia
- 1 łyżka pokruszonych prażonych fistaszków
- 1 łyżka prażonych szalotek
- 1 łyżka prażonych płatków czosnku
- sos do maczania - nuoc mam cham (patrz: osobny przepis)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W woku rozgrzać olej do temperatury 180 stopni Celsjusza. W dwóch partiach smażyć suszone rybki przez 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowy ręcznik do osączenia. Włożyć do miski wiórki mango, zioła, chili, prażone szalotki, prażone płatki czosnku, usmażone na chrupiąco rybki, dodać 3 łyżki sosu do maczania. Wymieszać porządnie, wyłożyć na talerz, posypać prażonymi fistaszkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W