Sałatka z zielonego mango z suszonymi rybkami

Sałatka z zielonego mango z suszonymi rybkami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 9)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 2 zielone (niedojrzałe) mango
  • obrane i pokrojone w wiórki
  • 100 g małych suszonych rybek (do kupienia w sklepach z żywnością azjatycką)
  • 1 długa papryczka chili (wyjąć pestki
  • pokroić w wiórki)
  • 5 listków pachnotki
  • pokrojonych
  • 5 listków mięty
  • pokrojonych
  • 5 listków wietnamskiej mięty
  • pokrojonych
  • 5 listków azjatyckiej bazylii
  • pokrojonych
  • olej roślinny do głębokiego smażenia
  • 1 łyżka pokruszonych prażonych fistaszków
  • 1 łyżka prażonych szalotek
  • 1 łyżka prażonych płatków czosnku
  • sos do maczania - nuoc mam cham (patrz: osobny przepis)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W woku rozgrzać olej do temperatury 180 stopni Celsjusza. W dwóch partiach smażyć suszone rybki przez 3 minuty, wyjąć łyżką cedzakową i wyłożyć na papierowy ręcznik do osączenia. Włożyć do miski wiórki mango, zioła, chili, prażone szalotki, prażone płatki czosnku, usmażone na chrupiąco rybki, dodać 3 łyżki sosu do maczania. Wymieszać porządnie, wyłożyć na talerz, posypać prażonymi fistaszkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA