Ryba grillowana w liściach bananowca i musztardowca

Ryba grillowana w liściach bananowca i musztardowca
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Wietnam (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb, Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 1 kg ryby (może być okoń morski, pstrąg łososiowy, dorada, sandacz)
  • mix przypraw: sól, sezam, chili w płatkach
  • liście musztardowca
  • liście bananowca
Sos:
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • posiekana papryczka chili
  • świeża kolendra
  • starty ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
Ryż z dodatkami:
  • 2 szklanki ryżu
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula szalotka drobno posiekaną
  • 2 cm imbiru pokrojonego w cieniutkie plasterki
  • 1 kłącze trawy cytrynowej, drobno posiekane
  • dolna część szczypiorku (posiekana) lub dymka.
  • świeża kolendra
  • sól

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rybę natnij z obu stron co kilka centymetrów i natrzyj przyprawami. Następnie owiń ją najpierw liśćmi musztardowca, a później bananowca, i piecz na grillu ok. 35 min w umiarkowanej temperaturze.

Przygotuj ryż z dodatkami. W rondlu rozgrzej olej i usmaż cebulkę oraz pozostałe składniki, oprócz ryżu. Gdy się lekko przyrumienią, dodaj ryż. Mieszaj chwilę, po czym zalej wodą w proporcji 2,5:1 (np. 2,5 szklanki wody na 1 szklankę ryżu). Posól i gotuj, aż ryż będzie miękki. Serwuj rybę z ryżem i sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA