Wołowina na rumiano z woka z pieprzem
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia wietnamska
Składniki:
- 500 g rostbefu
- pokrojonego na kawałki 1,5 x 1,5 cm
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka gorącej wody
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 ząbek drobno posiekanego czosnku
- ½ małej cebuli
- pokrojone w grubą kostkę
- 50 g masła
- szczypta soli
- duża szczypta czarnego pieprzu grubo mielonego lub utłuczonego w moździerzu
- 2 gałązki kolendry
- do dekoracji
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać sos ostrygowy, gorącą wodę, olej sezamowy i cukier. Włożyć wołowinę, wymieszać, by mięso pokryło się marynatą, odstawić na 10 minut. Rozgrzać wok, aż zacznie niemal dymić. Wlać olej, włożyć mięso, smażyć, podrzucając, z każdej strony przez minutę, żeby było porządnie zrumienione. Na koniec pozwolić, żeby zapalił się olej w woku. Włożyć czosnek i cebulę, dodać masło i smażyć, podrzucając, przez kolejne dwie minuty. Mięso powinno być w środku lekko krwiste. Jeśli nie mamy wystarczająco dużego woka, mięso należy smażyć w dwóch partiach.
Podawać z ryżem jaśminowym lub chrupiącą bagietką oraz sosem do maczania z sosu sojowego z pokrojoną papryczką chili.
Podawać z ryżem jaśminowym lub chrupiącą bagietką oraz sosem do maczania z sosu sojowego z pokrojoną papryczką chili.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W