Nóżki kurczaka w sosie z białego wina
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.9)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 10 podudzi z kurczaka
- 1,5 - 2 szklanki białego wina
- 1 szklanka rosołu
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule pokrojone w ósemki
- 6 łyżek oliwy
- listek laurowy
- sól
- pieprz
- posiekana natka pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obciąć tasakiem końcówki kości podudzi i zsunąć skórę na mięso, odsłaniając kość. Natrzeć kurczaka solą i pieprzem. Na rozgrzanej oliwie obsmażyć czosnek i cebulę. Kiedy są zeszklone i lekko zrumienione wyjąć z oliwy. Na aromatyzowanej oliwie zrumienić kurczaka. Kiedy jest zrumieniony zalać go winem, rosołem, dodać odłożony czosnek i cebulę, dodać listek laurowy. Gotować na mocnym ogniu odkryte, by sos mocno się zredukował, mięso kurczaka zmiękło, ale się nie rozpadło. Pod koniec dodać posiekaną nać pietruszki. Podawać na ciepło lub na zimno.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Kuchnia francuska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W