Ciasto wiśniowe
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Przygotowanie:
ciasto:
125 g mąki
50 g cukru
pół łyżeczki cukru
110 g masła
2 żółtka
Przygotowanie:
Wrzucić mąkę, cukier i sól do dużej miski. Dodać pokrojone masło. Rozdrobnić palcami, żeby powstała gruzełkowata masa. Wydrążyć otwór w środku. Wrzucić do niego jajka i wlać wodę. Szybko wmieszać mąkę, żeby masa związała. Nie wyrabiać za mocno. Rozpłaszczyć ciasto na krążek i schłodzić przez kwadrans przed wałkowaniem.
Nadzienie:
2 miarki wiśni (ok. 50 owoców)
3 jajka
70 g cukru
175 ml crème fraîche lub kwaśnej śmietany
pół łyżeczki wanilii
Ułożyć wiśnie w cieście. Utrzeć jajka z cukrem, następnie wmieszać śmietanę i wanilię.
Laura Calder
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W