Tarta z kozim serem i pomidorami
Oceń przepis:
Przygotował:
Katia Roman-Trzaska
- Seria kulinarna:
- Little Chef (odc.7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 70 ml mleka
- 1 jajko
- około 1 łyżka koziego sera, najlepiej łatwo kruszącego
- pomidor
- olej
- sól
- bazylia
- Ciasto
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
- ¼ łyżki oleju
- sól
- 3 łyżeczki wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wsyp 4 łyżki mąki do miski, pośrodku zrób dziurkę i wlej do niej 1 łyżkę masła, ¼ łyżeczki oleju oraz szczyptę soli. Palcami ugnieć ciasto tak, by powstała kula, dodaj troszkę wody, by ciasto się połączyło. Odłóż, by ciasto „odpoczęło”. Wysmaruj foremkę olejem. Do miski wbij jajko i wymieszaj widelcem ok. 2 minut. Dodaj mleko i szczyptę soli do jajka i ponownie wymieszaj. Posyp stół i wałek mąką. Rozwałkuj ciasto, aż kółko będzie miało ½ cm grubości (czyli nie będzie za cienkie). Włóż ciasto do foremki. Nakłuj parę razy widelcem. Do foremki włóż kozi ser i pomidor. Zalej jajkiem z mlekiem. Dodaj resztę sera i listki bazylii. Włóż tartę do piekarnika na ok. 18-20 minut. Po wyjęciu odczekaj ok. 5 minut i wyjmij z foremki. Jedz na ciepło lub na zimno.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W