Kinpira z korzenia łopianu
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Składniki:
- 1 korzeń łopianu (goubo)
- 1 suszona, czerwona chili, pokrojona
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
Wywar do duszenia:
- ¼ szklanki wody
- 2 łyżki sake
- 1 łyżka mirinu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Korzeń łopianu wypłucz pod bieżącą wodą, aby usunąć brud. Tępą stroną noża obierz wierzchnią warstwę korzenia. Nie usuwaj jej całkowicie, gdyż skórka zawiera mnóstwo smaku. Przekrój korzeń wzdłuż, a następnie zestrugaj go tak, by jego kawałki wpadały do miski z wodą wymieszaną z odrobiną soku z cytryny lub octu. Czynność przypomina ostrzenie ołówka. Zostaw łopian na 10 minut w wodzie, aż ta zabarwi się na złoto. Po wszystkim wodę odcedź.
W dużym rondlu lub na patelni rozgrzej olej. Smaż korzeń łopianu przez 2-3 minuty. Wymieszaj składniki na wywar do duszenia i wrzuć do niego łopian i chili. Gotuj przez 10 minut, aż płyn całkowicie odparuje. Przełóż łopian na talerz i poczekaj, aż wystygnie. Przed podaniem polej olejem sezamowym i posyp ziarnami sezamu.
W dużym rondlu lub na patelni rozgrzej olej. Smaż korzeń łopianu przez 2-3 minuty. Wymieszaj składniki na wywar do duszenia i wrzuć do niego łopian i chili. Gotuj przez 10 minut, aż płyn całkowicie odparuje. Przełóż łopian na talerz i poczekaj, aż wystygnie. Przed podaniem polej olejem sezamowym i posyp ziarnami sezamu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W