Kotlety z wędzonych ryb z pastą z pieczonych bakłażanów i kopru włoskiego
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
Składniki:
- wędzone ryby (jesiotr, karp, pstrąg)
- 4 ząbki czosnku
- odrobina natki pietruszki
- odrobina bazylii
- odrobina mięty
- 1 cytryna
- 2-3 ugotowane ziemniaki
- odrobina śmietany
Pasta z pomidorów:
- 2 pomidory
- kilka ząbków czosnku
- 1 upieczony bakłażan
- oliwa
- kmin rzymski
- sypka czerwona papryka
- kolendra w ziarnach
- szczypiorek
- 1 cebula
- koper włoski
- sól
- garść orzeszków pinii
- 1 cytryna do wyciśnięcia
- 250 ml jogurtu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obrane ryby podziel na kawałki i wrzuć do miksera. Dodaj do tego czosnek, natkę pietruszki, miętę i sok z cytryny, ugotowane ziemniaki i odrobinę śmietany. Wszystko zmiksuj.
Powstałą masę przełóż do miseczki. Dopraw pieprzem, solą.
Z masy uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na patelni. Usmażone kotlety odłóż na bok. Przygotuj pastę z warzyw. Najpierw na oliwie przesmaż przyprawy: kmin rzymski, sypką czerwoną paprykę, kolendrę w ziarnach.
Do tego dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i pomidora. Koper zmiksuj z orzeszkami pinii i dodaj do podsmażonych warzyw. następnie dodaj upieczonego bakłażana.
Wszystko podsmaż do uzyskania jednolitej masy. Posól, skrop sokiem z cytryny. Na koniec dodaj jogurt. Wymieszaj. Kotlety podawaj z pastą z warzyw. Smacznego!
Powstałą masę przełóż do miseczki. Dopraw pieprzem, solą.
Z masy uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż na patelni. Usmażone kotlety odłóż na bok. Przygotuj pastę z warzyw. Najpierw na oliwie przesmaż przyprawy: kmin rzymski, sypką czerwoną paprykę, kolendrę w ziarnach.
Do tego dodaj pokrojoną cebulę, czosnek i pomidora. Koper zmiksuj z orzeszkami pinii i dodaj do podsmażonych warzyw. następnie dodaj upieczonego bakłażana.
Wszystko podsmaż do uzyskania jednolitej masy. Posól, skrop sokiem z cytryny. Na koniec dodaj jogurt. Wymieszaj. Kotlety podawaj z pastą z warzyw. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W