Smażone śledzie w panierce orzechowo-chlebowej z zielonym groszkiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Śledzie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 6 surowych śledzi
- 2 kromki czerstwego chleba razowego
- garść zmiksowanych orzechów laskowych
- masło do smażenia
- kilka sztuk suszonych grzybów
Groszek:
- 500 g zielonego groszku mrożonego
- ok. 10 dag owczego pleśniowego sera
- szklanka białego cytrusowego wina
- 3 wyciśnięte ząbki czosnku
- sok z cytryny
- mięta
- sól
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania panierki. Na patelnię wrzuć kawałki czerstwego chleba, który uprażysz. Dodaj orzechy laskowe oraz suszone grzyby.
W międzyczasie przygotuj śledzie do smażenia - ponacinaj je z obu stron, skrop wyciśniętym sokiem z cytryny oraz natrzyj solą i pieprzem.
Zmiksuj przygotowywany wcześniej czerstwy chleb, orzechy laskowe i grzyby.
Śledzie obtocz w powstałej panierce. Śledzie usmaż na oleju z masłem.
Następnie przygotuj dodatek z zielonego groszku i owczego sera. Na rozgrzaną patelnię, wysmarowaną masłem, wrzuć pokrojony czosnek i cebulę. Wymieszaj. Wszystko podlej białym winem.
Następnie dodaj groszek. Dopraw solą. Na koniec dodaj ser pleśniowy, miętę i skrop wyciśniętą cytryną. Wszystko wymieszaj. Przygotowane wcześniej śledzie ułóż na przygotowanym dodatku z groszku i sera pleśniowego.
W międzyczasie przygotuj śledzie do smażenia - ponacinaj je z obu stron, skrop wyciśniętym sokiem z cytryny oraz natrzyj solą i pieprzem.
Zmiksuj przygotowywany wcześniej czerstwy chleb, orzechy laskowe i grzyby.
Śledzie obtocz w powstałej panierce. Śledzie usmaż na oleju z masłem.
Następnie przygotuj dodatek z zielonego groszku i owczego sera. Na rozgrzaną patelnię, wysmarowaną masłem, wrzuć pokrojony czosnek i cebulę. Wymieszaj. Wszystko podlej białym winem.
Następnie dodaj groszek. Dopraw solą. Na koniec dodaj ser pleśniowy, miętę i skrop wyciśniętą cytryną. Wszystko wymieszaj. Przygotowane wcześniej śledzie ułóż na przygotowanym dodatku z groszku i sera pleśniowego.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Śledzie
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W