Kotlety schabowe z jabłkami

Kotlety schabowe z jabłkami
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wieprzowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 6 szt. kotletów gr. 2-3 cm ze schabu środkowego z kostką
  • 3 cebule
  • 3 jabłka
  • smalec
  • 100 ml calvadosu
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kotlety doprawić solą i pieprzem, cebulę i jabłka pokroić w półplasterki. Na mocno rozgrzanym na patelni smalcu smażyć kotlety po ok. 1 minucie z każdej strony. Zmniejszyć ogień, przykryć przykrywką i smażyć jeszcze po 3 minuty z każdej strony. Przełożyć z patelni do naczynia i przykryć szczelnie przykrywką lub folią aluminiową. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklić cebulę, dodać jabłka i smażyć ok. 5 minut. Doprawić calvadosem, majerankiem, solą i pieprzem. Krótko odparować. Wyłożyć na półmisek z kotletami, podawać z faszerowanymi ziemniakami z pieca.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA