Golonki wieprzowe pieczone i podwędzane w sianie z kapustą i grochem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wieprzowiny
Składniki:
- 4 przednie golonki (po ok. 200 g każda)
- litr jasnego pszenicznego piwa
- 3 łyżki musztardy
- marchewka
- pietruszka
Solanka:
- 7 kubków wody
- 3 kubki soli
- 3 łyżki ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- główka czosnku
Kapusta z grochem:
- 50 dag kapusty kiszonej
- 20 dag namoczonego grochu
- cebula
- ziele angielskie
- liście laurowe
- sól, pieprz
Do wędzenia golonek:
- 2 garście siana
- kosz bambusowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do garnka wsyp namoczony groch i podsmaż go. Do grochu dodaj podsmażoną cebulę i kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalej wodą, w której groch się moczył i gotuj bez przykrycia przez ok. 30-40 minut, aż groch będzie miękki. Ugotowany groch z kapustą dopraw solą i pieprzem.
W dużej misce przygotuj solankę. Połącz wszystkie składniki, następnie włóż golonki do solanki i odstaw na dobę.
Zamarynowane golonki opłucz, osusz i przełóż do brytfanki. W misce połącz piwo z musztardą i taką marynatą zalej golonki. Do brytfanki włóż pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Golonki piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Golonki podczas pieczenia podlewaj.
Na spód żeliwnego garnka nałóż siano. Do tak przygotowanego garnka włóż golonki i podpal siano i szybko przykryj garnek. Golonek nie wędź za długo, bo staną się kwaśne.
Klasycznym dodatkiem do golonek będzie kapusta z grochem. Do garnka wsyp namoczony groch i podsmaż go. Do grochu dodaj podsmażoną cebulę i kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalej wodą, w której groch się moczył i gotuj bez przykrycia przez ok. 30-40 minut, aż groch będzie miękki. Ugotowany groch z kapustą dopraw solą i pieprzem.
Na spód talerza nałóż porcję kapusty z grochem i golonkę. Smacznego!
W dużej misce przygotuj solankę. Połącz wszystkie składniki, następnie włóż golonki do solanki i odstaw na dobę.
Zamarynowane golonki opłucz, osusz i przełóż do brytfanki. W misce połącz piwo z musztardą i taką marynatą zalej golonki. Do brytfanki włóż pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Golonki piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 1,5 godziny w 180 stopniach. Golonki podczas pieczenia podlewaj.
Na spód żeliwnego garnka nałóż siano. Do tak przygotowanego garnka włóż golonki i podpal siano i szybko przykryj garnek. Golonek nie wędź za długo, bo staną się kwaśne.
Klasycznym dodatkiem do golonek będzie kapusta z grochem. Do garnka wsyp namoczony groch i podsmaż go. Do grochu dodaj podsmażoną cebulę i kapustę kiszoną, liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalej wodą, w której groch się moczył i gotuj bez przykrycia przez ok. 30-40 minut, aż groch będzie miękki. Ugotowany groch z kapustą dopraw solą i pieprzem.
Na spód talerza nałóż porcję kapusty z grochem i golonkę. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W