Grllowane plastry karkówki i boczku w marynacie z marakui
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Tajlandię i Kambodżę (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla, Dania z wieprzowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 10 plastrów cieniutko pokrojonej karkówki
- 10 plastrów cieniutko pokrojonego boczku
- 10 surowych krewetek (najlepiej o rozmiarze 16/20)
Marynata:
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebulki szalotki
- 2 trawy cytrynowe
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- ¼ szklanki soku z markui
- garść liści tajskiej bazylii
- łyżka suszonego chili – może być bez, jak nie lubisz ostrego
Sos:
- 3 zielone papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- 2 cebulki szalotki
- garść świeżych ziół: bazylia tajska/kolendra/mięta
- limonka
- 2 łyżki sosu rybnego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od marynaty. Szalotkę, czosnek, bazylię i trawę bardzo drobno posiekaj i wrzuć do miski. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj.
Do marynaty włóż plastry mięsa. Krewetki przekrój w poprzek i dołóż do mięsa.
Odstaw na 10-15 minut. Po tym czasie mięso nadaje się do grillowania. Grilluj je krótko z obu stron.
Warzywa na sos drobno posiekaj i z łyżeczką soli utrzyj w moździerzu. Dodaj posiekane zioła i dalej miażdż. Teraz pokrój limonkę na małe kawałki i również zacznij je rozcierać w moździerzu, aż puszczą wszystkie soki. Na końcu wlej sos rybny, wymieszaj i podawaj obok zgrillowanego mięsa.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wieprzowiny
Dania z grilla
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W