Prosty smażony ryż po tajsku
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek w Tajlandii (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 4 - 5 boczniaków
- pół cebuli
- olej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 szklanka ugotowanego ryżu, najlepiej z wczoraj
- 1 - 2 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki ciemnego sosu sojowego, opcjonalnie
- ½ łyżeczki cukru trzcinowego
- oraz do podania: szczypior, zielony ogórek i smażone szalotki, opcjonalnie
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulkę pokroić w drobną kostkę, grzyby pokroić na grube kawałki. Na dnie woka rozgrzać olej, dodać grzyby oraz cebulę i smażyć przez 3 - 5 minut, do momentu, aż będą złote. Wtedy dodać sos sojowy i zamieszać.
Dodać ryż, wymieszać i wlać pozostałe składniki. Dokładnie mieszać i smażyć przez kilka minut, następnie zdjąć z patelni i podawać ze szczypiorem, ogórkiem i prażonymi szalotkami.
Porady:
Ten przepis to tylko przykład, potraktujcie go jako wskazówkę. Żeby zrobić dobry smażony ryż nie ważne są składniki, ale metoda – najpierw należy usmażyć dodatki, potem dodać do nich odrobinę sosu sojowego, potem ryż i sos sojowy oraz cukier w dobrych proporcjach, a na koniec całe danie podać ze świeżymi ziołami i dodatkiem czegoś chrupiącego. I tyle!
Często do smażonego ryżu używam po prostu cebuli albo resztki dowolnych warzyw – jedna pieczarka, kawałek marchewki albo garść groszku.
Jeśli nie macie smażonych szalotek, podajcie ryż z podprażonymi orzechami arachidowymi albo sezamem – cokolwiek chrupiącego się sprawdzi!
Dodać ryż, wymieszać i wlać pozostałe składniki. Dokładnie mieszać i smażyć przez kilka minut, następnie zdjąć z patelni i podawać ze szczypiorem, ogórkiem i prażonymi szalotkami.
Porady:
Ten przepis to tylko przykład, potraktujcie go jako wskazówkę. Żeby zrobić dobry smażony ryż nie ważne są składniki, ale metoda – najpierw należy usmażyć dodatki, potem dodać do nich odrobinę sosu sojowego, potem ryż i sos sojowy oraz cukier w dobrych proporcjach, a na koniec całe danie podać ze świeżymi ziołami i dodatkiem czegoś chrupiącego. I tyle!
Często do smażonego ryżu używam po prostu cebuli albo resztki dowolnych warzyw – jedna pieczarka, kawałek marchewki albo garść groszku.
Jeśli nie macie smażonych szalotek, podajcie ryż z podprażonymi orzechami arachidowymi albo sezamem – cokolwiek chrupiącego się sprawdzi!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W