Parowane selery i pietruszki, z czosnkiem, grzybami, majonezem selerowym i parzonym pstrągiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Grzegorz Łapanowski
- Seria kulinarna:
- Ł'apetyt 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 1 duża obrana bulwa selera
- garść grzybów
- 3 białe pietruszki
- kawałek pora - biała część
- ¼ lampki wina
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 4 filety z pstrąga
- 1 korzeń pietruszki
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
- ew. natka pietruszki i czosnek
- 1 cytryna
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Seler i pietruszki kroimy i gotujemy na parze do miękkości. Pora drobno siekamy i smażymy na maśle z oliwą. Podlewamy go winem i dusimy na małym ogniu do miękkości. Ugotowanego selera przycinamy, by powstały 4 równe grube na cm plastry. Pozostałego selera miksujemy z majonezem, kilkoma kroplami oliwy, a na koniec dodajemy natkę, czosnek i musztardę. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy oczyszczone filety i ściągamy z gazu. Rybka po chwili dojdzie. W tym czasie podsmażamy seler na maśle z oliwą i dodajemy pory i grzyby dusimy 3 - 4 minuty. Na talerzu układamy pora, na nim seler i rybkę, grzyby, kleks majonezu i chipsy z pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W