Ryba w cieście piwnym

Ryba w cieście piwnym
Oceń przepis:
46 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej plus dodatkowa porcja
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu
  • 250 ml piwa pszenicznego
  • 4 kawałki dorsza
  • 1 litr oleju do smażenia
Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany/ jogurtu
  • 1 łyżka tartego chrzanu
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 kiszony ogórek, pokrojony w kostkę
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzać olej do temperatury ok. 190° C.

Mąki wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Dolać piwo i dobrze wymieszać.

Kawałki ryby dobrze przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Zanurzyć dwa kawałki ryby w cieście, wyjąć, żeby lekko obciekły. Smażyć w rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony.

Majonez wymieszać ze śmietaną i chrzanem. Dodać cebulę oraz ogórek. Rybę podawać w bułkach maślanych z dodatkiem sosu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA