Ryba w cieście piwnym
Oceń przepis:
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Składniki:
- 100 g mąki pszennej plus dodatkowa porcja
- 100 g mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- duża szczypta pieprzu
- 250 ml piwa pszenicznego
- 4 kawałki dorsza
- 1 litr oleju do smażenia
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany/ jogurtu
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
- 1 kiszony ogórek, pokrojony w kostkę
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać olej do temperatury ok. 190° C.
Mąki wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Dolać piwo i dobrze wymieszać.
Kawałki ryby dobrze przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Zanurzyć dwa kawałki ryby w cieście, wyjąć, żeby lekko obciekły. Smażyć w rozgrzanym oleju po 2 minuty z każdej strony.
Majonez wymieszać ze śmietaną i chrzanem. Dodać cebulę oraz ogórek. Rybę podawać w bułkach maślanych z dodatkiem sosu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W