Łosoś z jogurtem buraczkowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- filet z łososia o wadze 400 g
- 1 łyżka grubej soli
- 2 łyżki cukru
- 200 ml jogurtu greckiego
- 1 burak
- 5 dymek (z młodą cebulką)
- kilka łodyżek świeżego arcydzięgla
- 100 ml octu winnego
- 100 ml cukru
- 100 ml wody
- 4 kromki białego chleba
- 1 łyżka masła
- do przybrania: koperek i kwiaty rzeżuchy łąkowej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wymieszać sól z cukrem i natrzeć łososia starannie z obu stron. Zostawić w warstwie soli z cukrem na 30 minut w temperaturze pokojowej. Przed podaniem zdjąć sól z cukrem, obsmażyć filet z obu stron na bardzo gorącej suchej patelni, uważając, by nie nie ściął się w środku.
Burak zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć do miseczki sok. Wymieszać na gładko z jogurtem.
W misce połączyć ocet z cukrem i wodą. Włożyć pokrojone cebulki. Odstawić na 20 minut.
Kromki chleba usmażyć na złoto na maśle.
Podawać plastry łososia na grzankach, z jogurtem buraczkowym i piklami z dymki, udekorować koperkiem i kwiatami rzeżuchy łąkowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W