Szaszłyki z miecznika
Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! 2 (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
Składniki:
- 500 g miecznika
- 2 cytryny
- 1 pęczek świeżej mięty
- 2-3 cebule
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- oliwa z oliwek
- sól
- czarny pieprz
- 4 patyczki do szaszłyków
Sałatka:
- 3 duże mięsiste pomidory
- 1 długi ogórek zielony
- ser solankowy
- suszone oregano
- oliwa
- ocet grecki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Miecznika pokroić w kostkę i umieścić w misce. Do miski z miecznikiem zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok, dodać sól i pieprz. Posiekać drobno miętę i dodać do ryby.
Cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, potem na grube plastry. Papryki przekroić, wyjąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki pasujące wielkością do kostek miecznika.
Cebulę i paprykę dodać do ryby, polewać jeszcze oliwą i dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 minut.
Nadziać na patyczki kolejno kawałek miecznika, zieloną paprykę, miecznika, cebulę, miecznika, czerwoną paprykę, miecznika. Dociskać poszczególne składniki do siebie. Umieścić patyczki w płytkim naczyniu i polewać pozostałą marynatą.
Rozgrzać grill i przyszykować sałatkę z ogórków i pomidorów. Pomidory pokroić na ósemki, ogórka na grubsze pół plastry, przełożyć warzywa do miski, pokruszyć na nie ser solankowy, skropić oliwą i posypać suszonym oregano.
Szaszłyki grillować na dużym ogniu, aż przyrumienią się z każdej strony. Podawać na greckiej picie, podgrzanej na suchej patelni.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź