Pyry z gzikiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Katarzyna Bosacka
- Seria kulinarna:
- Bosacka daje radę 2 (odc. 4)
- Trudność:
- średnie
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 4 naprawdę duże ziemniaki
Gzik:
- 200 g sera białego półtłustego
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- garść rzodkiewek
- garść pokrojonego szczypiorku (albo natki lub koperku)
- sól
- pieprz
- 4 jajka (lub więcej, gdy głód większy)
- tłuszcz do ich usmażenia (olej, masło klarowane)
Do podania:
- szparagi lub szpinak krótko podsmażone na maśle
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy, przekrawamy na pół, solimy, smarujemy olejem i pieczemy w 170 stopniach C ok. 1 godzinę.
Robimy gzik: ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jogurt, pokrojone drobniutko rzodkiewki, szczypiorek lub inne zioła, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Smażymy jajka sadzone.
Pieczone ziemniaki serwujemy z gzikiem i jajkami. Możemy też dodać sezonowe warzywa, np. szparagi podsmażane na maśle.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W