Pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Katarzyna Bosacka

Seria kulinarna:
Bosacka daje radę 2 (odc. 4)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 4 naprawdę duże ziemniaki
Gzik:
  • 200 g sera białego półtłustego
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • garść rzodkiewek
  • garść pokrojonego szczypiorku (albo natki lub koperku)
  • sól
  • pieprz
  • 4 jajka (lub więcej, gdy głód większy)
  • tłuszcz do ich usmażenia (olej, masło klarowane)
Do podania:
  • szparagi lub szpinak krótko podsmażone na maśle

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ziemniaki szorujemy, przekrawamy na pół, solimy, smarujemy olejem i pieczemy w 170 stopniach C ok. 1 godzinę. 

Robimy gzik: ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jogurt, pokrojone drobniutko rzodkiewki, szczypiorek lub inne zioła, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy. Smażymy jajka sadzone.

Pieczone ziemniaki serwujemy z gzikiem i jajkami. Możemy też dodać sezonowe warzywa, np. szparagi podsmażane na maśle.  

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA