Słodkie bułeczki drożdżowe z dzikimi ziołami i karmelizowanymi czereśniami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 4
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
Składniki:
- ¼ kostki drożdży
- ½ szklanki ciepłej wody
- odrobina mleka
- sól
- 2-3 łyżki brązowego cukru
- 5 jaj
- 600 g mąki
- 350 g masła
- mięta
- bazylia
- 3 szklanki czereśni
- 5 łyżek jasnego miodu
- skórka z pomarańczy
- 400 g serka homogenizowanego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w mleku wymieszanym z wodą, cukrem i solą. Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże i 3 jajka. Mieszaj na wolnych obrotach, po czym dodaj pozostałe jajka, masło, zioła i mieszaj około 15 min aż ciasto będzie elastyczne. Lekko rzadkie ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce aż wyrośnie. W między czasie wydryluj czereśnie. Przełóż je na patelnię. Zalej odrobiną wody i miodem, dodaj skórkę i duś aż powstanie lekki dżem. Schłodź. Gotowe ciasto wyjmij na obsypaną mąką stolnicę i podziel na małe kulki, będzie koło 14 szt. Kulki układaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środku zrób delikatne wgłębienie i odstaw do wyrośnięcia na 10-15 minut. Po wyrośnięciu nałóż po łyżce czereśni i piecz bułeczki około 20 min w temperaturze 170 stopni C aż się zrumienią. Podawaj jeszcze ciepłe z serkiem homogenizowanym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W