Pory w delikatnej zalewie
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 900 g porów
- 1 posiekana szalotka
- 3 łyżki octu winnego
- 125 ml oliwy
- sól i pieprz
- skórka 1 cytryny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obierz pory i odetnij końce tam, gdzie zaczyna się zielona część. Natnij każdego pora i umyj dokładnie zimną wodą. Zagotuj duży garnek wody. Posól ją. Zwiąż pory w pęczki i gotuj je, aż zmiękną, czyli około 10 min w zależności od ich rozmiarów. Odcedź i opłucz zimną wodą, żeby nie straciły koloru. Zamocz szalotkę w occie na 10 minut. Odlej ocet. Wymieszaj oliwę z szalotką i dobrze dopraw. Spróbuj i dodaj jeszcze oliwy lub octu do smaku. Ułóż pory na półmisku. Polej zalewą, posyp skórką cytryny i pieprzem. Danie świetnie smakuje z tostami z anchois.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W