Sałatka z rukoli z szynką i plackami z ugotowanych ziemniaków
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 3 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Placki i placuszki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
Składniki:
- Sałatka:
- rukola
- fasolka szparagowa ugotowana al dente
- kilka plasterków szynki długo dojrzewającej z baraniny
- pół melona
- garść truskawek
- 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
- wiórki sera gran padano
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki octu balsamicznego
- świeże oregano
- Placki:
- kilka ziemniaków
- jogurt
- sól
- mąka pszenna
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Placki: Ugotuj kilka ziemniaków, wystudź i przeciśnij przez praskę.
Wymieszaj ziemniaki z jogurtem, dodaj sól i mąkę. Uformuj placki i podsmażaj je na patelni przez kilka minut z obu stron. Odstaw i zawiń w folię aluminiową.
Dressing: wymieszaj oliwę i ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem.
Sałatka: na talerzu ułóż umytą i wysuszoną rukolę, ugotowaną fasolę, zawinięte plastry szynki, truskawki, pokrojonego w ósemki melona, wiórki z sera, prażone orzeszki.
Polej dressingiem i dodaj listki oregano.
Podawaj sałatę z plackami.
Wymieszaj ziemniaki z jogurtem, dodaj sól i mąkę. Uformuj placki i podsmażaj je na patelni przez kilka minut z obu stron. Odstaw i zawiń w folię aluminiową.
Dressing: wymieszaj oliwę i ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem.
Sałatka: na talerzu ułóż umytą i wysuszoną rukolę, ugotowaną fasolę, zawinięte plastry szynki, truskawki, pokrojonego w ósemki melona, wiórki z sera, prażone orzeszki.
Polej dressingiem i dodaj listki oregano.
Podawaj sałatę z plackami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W