Pitoplacki jaglane
Oceń przepis:
Przygotował:
Iwona Zasuwa
- Seria kulinarna:
- Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Placki i placuszki, Dobre dla dzieci
Składniki:
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1-2 łyżki czarnuszki
- 2-3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
- woda
- sól do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kaszę, mąki, jajko i odrobinę wody oraz tłuszcz zmiksuj na gładką masę. Dodaj sól i kmin, dolewaj stopniowo wodę do osiągnięcia konsystencji dość gęstej śmietany. Na koniec połącz z czarnuszką (nie miksuj jej).
Podgrzej lekko natłuszczoną patelnię na niewielkim ogniu.
Smażenie tych placków wymaga nieco wprawy: nabierz na zwykłą, dużą łyżkę masę, wlej na patelnię i rozprowadź okrężnym ruchem tak, by powstały okrągłe, dość cienkie placki.
Jeśli będziesz je smażyć na tłuszczu (czego nie polecam), uzyskasz placki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Ja preferuję powolne podsuszanie na średnio gorącej patelni z minimalną ilością tłuszczu.
Podgrzej lekko natłuszczoną patelnię na niewielkim ogniu.
Smażenie tych placków wymaga nieco wprawy: nabierz na zwykłą, dużą łyżkę masę, wlej na patelnię i rozprowadź okrężnym ruchem tak, by powstały okrągłe, dość cienkie placki.
Jeśli będziesz je smażyć na tłuszczu (czego nie polecam), uzyskasz placki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Ja preferuję powolne podsuszanie na średnio gorącej patelni z minimalną ilością tłuszczu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Placki i placuszki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W