Pitoplacki jaglane

Pitoplacki jaglane
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.80

Składniki:

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1-2 łyżki czarnuszki
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • woda
  • sól do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Kaszę, mąki, jajko i odrobinę wody oraz tłuszcz zmiksuj na gładką masę. Dodaj sól i kmin, dolewaj stopniowo wodę do osiągnięcia konsystencji dość gęstej śmietany. Na koniec połącz z czarnuszką (nie miksuj jej).
Podgrzej lekko natłuszczoną patelnię na niewielkim ogniu.
Smażenie tych placków wymaga nieco wprawy: nabierz na zwykłą, dużą łyżkę masę, wlej na patelnię i rozprowadź okrężnym ruchem tak, by powstały okrągłe, dość cienkie placki.
Jeśli będziesz je smażyć na tłuszczu (czego nie polecam), uzyskasz placki z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Ja preferuję powolne podsuszanie na średnio gorącej patelni z minimalną ilością tłuszczu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA