Pasztet z fasoli mung

Pasztet z fasoli mung
Oceń przepis:
33 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Iwona Zasuwa

Seria kulinarna:
Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dobre dla dzieci

Składniki:

  • 400 g fasoli mung
  • 4 jajka
  • 3 marchewki
  • nieduży seler
  • 2 pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek prażonego sezamu (opcjonalnie)
  • 5 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • kmin rzymski, cząber, roztarte nasiona kolendry
  • kilka łyżek masła klarowanego
  • kilka łyżek płatków amarantusa (do wysypania formy)
  • sól i pieprz do smaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Fasolę wypłucz i namocz, najlepiej na noc. Następnego dnia ugotuj ją do miękkości.
Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki ugotuj al dente na parze.
Następnie zmiel w maszynce do mięsa lub w wyciskarce ślimakowej następujące składniki: fasolę, warzywa, kaszę oraz sezam i wymieszaj.
Cebulę pokrój drobno i uduś na klarowanym maśle wraz z ziołami. Gdy wystygnie, połącz z masą, jajkami i posiekaną natką pietruszki.
Przygotuj długą keksówkę, lub dwie małe: wysmaruj je od wewnątrz masłem i oprósz płatkami amarantusa (lub innymi drobnymi płatkami zbóż).
Wyłóż masę do formy, dociśnij, połóż na wierzchu płatki klarowanego masła i piecz w piekarniku w 180º C przez 60 - 90 minut w zależności od wilgotności masy. Wystudź przed wyjęciem z formy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA