Tymbaliki z jabłek w karmelu z płatkami śniadaniowymi
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ⅓ szklanki cukru plus 1 łyżeczka
- 2 łyżki wody
- 3 łyżki masła
- 3 twardawe jabłka (około 650 g)
- obrane i pokrojone w dość dużą kostkę (2,5 cm) (około 4½ szklanki)
- ⅓ szklanki płatków śniadaniowych
- 4 kromki pszennego pieczywa
- ½ szklanki kwaśnej śmietany
- do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na patelnię wlać wodę i wsypać ⅓ szklanki cukru. Doprowadzić do wrzenia na ostrym ogniu. Mieszać, aż cukier będzie wilgotny. Gotować dalej, nie mieszając, a roztwór zamieni się w karmel. Zwykle trwa to około 5-u minut. Potrząsać jedynie patelnią, aby karmel nie przypalił się przy brzegach. Dodać 2 ½ łyżki masła, a kiedy się roztopi, jabłka. Starannie wymieszać, przykryć i prużyć na średnim ogniu przez 5 minut, aż jabłka zmiękną. Wsypać płatki śniadaniowe. Gotować dalej, bez przykrycia, aż płyn odparuje, a mieszanina jabłek zacznie ciemnieć. Nożem okroić kromki chleba tak, aby się mieściły na wierzch czterech małych, żaroodpornych miseczek o pojemności ¾ szklanki. Rozdzielić masę jabłkową na cztery miseczki. Przycisnąć mocno jabłka. Wygładzić powierzchnię. Przykryć kawałkami chleba. Posmarować wierzch pozostałą ½ łyżki masła. Posypać pozostałą 1 łyżeczką cukru. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C. Ustawić tymbaliki na blasze. Zapiekać przez 8 minut, aż chleb ładnie się zrumieni, a masa z jabłek będzie gorąca. Ciepły deser wyłożyć na talerzyki. Podawać z niewielką ilością kwaśnej śmietany.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W