Rustykalne ciasto z jabłkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Ciasto:
150 g mąki
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
110 g masła w kawałkach
40 ml lodowatej wody
1/2 łyżeczki wanilii
Nadzienie:
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki cynamonu
6 obranych, pokrojonych jabłek
1 łyżeczka masła (niekonieczne)
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Dodaj kawałki masła i utrzyj palcami, aż powstaną okruszki. Zrób wgłębienie. Wlej wodę i dodaj wanilię. Szybko zacznij ubijać ciasto widelcem. Włóż je do lodówki na 15 min przed rozwałkowaniem. Podgrzej piekarnik do temperatury 230°C. Rozwałkuj ciasto. Połóż je na blasze. W misce wymieszaj cukier, mąkę i cynamon. Wrzuć kawałki jabłek i obtocz je. Teraz przełóż je na ciasto. Posmaruj gdzieniegdzie masłem. Zawiń brzegi ciasta do góry. Nie powinny całkowicie zakryć jabłek. Piecz, aż ciasto zarumieni się i będzie kruche, a jabłka staną się miękkie, czyli około 40 – 45 min.
© Laura Calder
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W