Madeira pomarańczowa z konfiturą ananasową z imbirem

Madeira pomarańczowa
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Składniki:

  • (mała forma ok. 17 x 25 cm)
  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • 125 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii (ew. 2 łyżeczki dobrej esencji waniliowej)
  • 2 jaja
  • 190 g mąki pszennej
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • ¾ opakowania proszku do pieczenia (1,5 łyżeczki)
  • 3 łyżki rumu
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • cukier puder do posypania
  • Konfitura:
  • ½ świeżego ananasa
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ szklanki zimnej wody
  • ew. ½ szklanki wody do podlania owoców w trakcie smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jaja i ucieramy dalej. Dodajemy pastę z wanilii, obie przesiane mąki, proszek do pieczenia. Po chwili mieszania dolewamy mleko i rum, a na koniec dodajemy skórkę pomarańczową.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 10 minut, później podwyższamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut do tzw. suchego patyczka.
W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy konfiturę. Ananasa obieramy i kroimy drobno, wrzucamy go do rondelka razem ze starty imbirem, cukrem i syropem klonowym. Podgrzewamy, aż całość zacznie się rozpadać. W szklance rozrabiamy mąkę z wodą i wlewamy do ananasa, zagotowujemy i trzymamy na ogniu ok. 2 minut. Studzimy i przekładamy konfiturą wystudzone ciasto. Jeśli chcemy, możemy ananasa zmiksować.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA