Madeira pomarańczowa z konfiturą ananasową z imbirem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- (mała forma ok. 17 x 25 cm)
- 125 g masła o temperaturze pokojowej
- 125 g cukru
- 1 łyżeczka pasty z wanilii (ew. 2 łyżeczki dobrej esencji waniliowej)
- 2 jaja
- 190 g mąki pszennej
- 60 g mąki kukurydzianej
- ¾ opakowania proszku do pieczenia (1,5 łyżeczki)
- 3 łyżki rumu
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- cukier puder do posypania
- Konfitura:
- ½ świeżego ananasa
- 2 cm świeżego imbiru
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki zimnej wody
- ew. ½ szklanki wody do podlania owoców w trakcie smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jaja i ucieramy dalej. Dodajemy pastę z wanilii, obie przesiane mąki, proszek do pieczenia. Po chwili mieszania dolewamy mleko i rum, a na koniec dodajemy skórkę pomarańczową.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 10 minut, później podwyższamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut do tzw. suchego patyczka.
W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy konfiturę. Ananasa obieramy i kroimy drobno, wrzucamy go do rondelka razem ze starty imbirem, cukrem i syropem klonowym. Podgrzewamy, aż całość zacznie się rozpadać. W szklance rozrabiamy mąkę z wodą i wlewamy do ananasa, zagotowujemy i trzymamy na ogniu ok. 2 minut. Studzimy i przekładamy konfiturą wystudzone ciasto. Jeśli chcemy, możemy ananasa zmiksować.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 10 minut, później podwyższamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut do tzw. suchego patyczka.
W czasie pieczenia ciasta przygotowujemy konfiturę. Ananasa obieramy i kroimy drobno, wrzucamy go do rondelka razem ze starty imbirem, cukrem i syropem klonowym. Podgrzewamy, aż całość zacznie się rozpadać. W szklance rozrabiamy mąkę z wodą i wlewamy do ananasa, zagotowujemy i trzymamy na ogniu ok. 2 minut. Studzimy i przekładamy konfiturą wystudzone ciasto. Jeśli chcemy, możemy ananasa zmiksować.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W