Kaiserschmarnn
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 4 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 4 jaja
- ok. ½ szklanki mąki
- ½ szklanki mleka
- masło do smażenia
- szczypta soli
- ½ łyżeczki pasty z wanilii
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 1 łyżka drobnego cukru np. trzcinowego
Do podania:
- cukier puder
- malinowa lub truskawkowa konfitura
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dolewamy mleko, pastę z wanilii, dodajemy mąkę i ucieramy łyżką lub mikserem. Całość powinna być dość gęsta, ale bez grudek mąki.
Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli, na koniec dosypujemy cukier puder. Mieszamy delikatnie białka z masą z żółtek.
Rozgrzewamy ok. łyżki masła na średniej patelni i wlewamy na nią ciasto. Na niezbyt dużym ogniu smażymy omlet na złoto, następnie odwracamy go smażymy chwilę, aż się zetnie i zaczynamy go szarpać drewnianą łopatką lub widelcem na mniejsze kawałki. Jednocześnie posypujemy cukrem trzcinowym, żeby lekko się skarmelizował. Ściągamy z patelni, nakładamy gdzieniegdzie ulubiony dżem lub konfiturę i posypujemy cukrem pudrem, podajemy od razu.
Osobno ubijamy białka ze szczyptą soli, na koniec dosypujemy cukier puder. Mieszamy delikatnie białka z masą z żółtek.
Rozgrzewamy ok. łyżki masła na średniej patelni i wlewamy na nią ciasto. Na niezbyt dużym ogniu smażymy omlet na złoto, następnie odwracamy go smażymy chwilę, aż się zetnie i zaczynamy go szarpać drewnianą łopatką lub widelcem na mniejsze kawałki. Jednocześnie posypujemy cukrem trzcinowym, żeby lekko się skarmelizował. Ściągamy z patelni, nakładamy gdzieniegdzie ulubiony dżem lub konfiturę i posypujemy cukrem pudrem, podajemy od razu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W