Racuchy ze śliwkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rodzinnie (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski, Placki i placuszki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 2 jajka
- 5 dkg drożdży
- szklanka ciepłego mleka
- 4 łyżeczki cukru z wanilią
- 4 śliwki
- oleju do smażenia
- cukier puder do prószenia
- sos:
- szklanka śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z połówki limonki
- łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki syropu z bzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj w misce. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut, aby wyrosło.
Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Placki smaż na rozgrzanym oleju. Co kilka minut przewracaj je na drugą stronę. Po usmażeniu odciśnij je na papierze.
Przed podaniem oprósz racuchy cukrem pudrem.
Doskonałym dodatkiem do racuchów będzie szybki sos na bazie słodkiej śmietany. Śmietanę lekko podbij trzepaczką, by stała się puszysta. Dodaj do niej cukier, sok z limonki, cynamon i sok z bzu. Smacznego!
Śliwki pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ciasta. Placki smaż na rozgrzanym oleju. Co kilka minut przewracaj je na drugą stronę. Po usmażeniu odciśnij je na papierze.
Przed podaniem oprósz racuchy cukrem pudrem.
Doskonałym dodatkiem do racuchów będzie szybki sos na bazie słodkiej śmietany. Śmietanę lekko podbij trzepaczką, by stała się puszysta. Dodaj do niej cukier, sok z limonki, cynamon i sok z bzu. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W