Wołowina po burgundzku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 13)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
Ragout:
- 1,8 kg wołowiny gulaszowej, np. rumsztyku, pokrojonej na duże kawałki
- 2 łyżki smalcu wieprzowego lub oliwy
- 2 obrane i przepołowione marchewki
- 2 obrane i przepołowione cebule
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 30 g mąki
- butelka czerwonego wina
- litr wywaru wołowego
- bouquet garni (listek laurowy, łodyżki pietruszki i tymianek)
Przybranie:
- łyżka oliwy
- 6 – 8 plastrów boczku pokrojonych na skwarki
- 40 obranych cebulek perłowych
- 500 g pieczarek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Wyjąć mięso, żeby osiągnęło temperaturę pokojową, na ok. 20 minut. Rozgrzać tłuszcz w dużej brytfannie. Obsmażyć partiami kawałki mięsa ze wszystkich stron, wyjmować i odkładać. Potem w tym samym tłuszczu obsmażyć marchew i cebulę do miękkości. Na ostatnią minutę wrzucić czosnek. Wsypać mąkę i przesmażać przez 2 minuty. Wlać wino i wywar. Wrzucić bouquet garni. Włożyć mięso z powrotem do brytfanny, zakryć i wstawić na 2 godziny do piekarnika.
W tym czasie przygotować przybranie: rozgrzać tłuszcz na patelni i usmażyć boczek. Wyjąć. Obsmażyć cebulki na złoto, wyjąć. Na końcu obsmażyć pieczarki, wyjąć. Zdeglasować sos połową miarki wody, zredukować do gęstości sosu i polać przybranie. Odstawić. Upieczone mięso wyjąć z brytfanny. Przecedzić soki, usunąć warzywa. Zlać płyn z powrotem i odgotować, żeby zgęstniał. Przełożyć mięso z powrotem na patelnię i dodać przybranie. Zakryć i dusić na wolnym ogniu, aż cebulki zmiękną i smaki się połączą, ok. 10 minut. W razie potrzeby doprawić.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
W tym czasie przygotować przybranie: rozgrzać tłuszcz na patelni i usmażyć boczek. Wyjąć. Obsmażyć cebulki na złoto, wyjąć. Na końcu obsmażyć pieczarki, wyjąć. Zdeglasować sos połową miarki wody, zredukować do gęstości sosu i polać przybranie. Odstawić. Upieczone mięso wyjąć z brytfanny. Przecedzić soki, usunąć warzywa. Zlać płyn z powrotem i odgotować, żeby zgęstniał. Przełożyć mięso z powrotem na patelnię i dodać przybranie. Zakryć i dusić na wolnym ogniu, aż cebulki zmiękną i smaki się połączą, ok. 10 minut. W razie potrzeby doprawić.
UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W