Zupa czosnkowa
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 1,5-2 litrów bulionu np. drobiowego
- 1-1,5 główki czosnku
- 5 ziemniaków
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 cebula
- 4 żółtka
- ½ szklanki śmietany 18-22%
- 4-5 gałązek świeżego tymianku
- 1 czubata łyżka masła
- ½ szklanki startego sera żółtego
Do podania: duże grzanki natarte czosnkiem
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Ziemniaki kroimy w kostkę a cebulę w drobną kostkę.
Rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim cebulę, dodajemy ziemniaki i czosnek i krótko razem smażymy. Dorzucamy listki laurowe, ziele i gałązki tymianku, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Wyciągamy liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i miksujemy.
Żółtka łączymy ze śmietaną, dolewamy do niej trochę zupy i dokładnie mieszamy, powoli ciągle mieszając wlewamy do zupy, dosypujemy ser i krótko razem podgrzewamy, mieszając.
Nalewamy do miseczek, posypujemy listkami tymianku i podajemy z grzankami natartymi czosnkiem.
Rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim cebulę, dodajemy ziemniaki i czosnek i krótko razem smażymy. Dorzucamy listki laurowe, ziele i gałązki tymianku, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Wyciągamy liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i miksujemy.
Żółtka łączymy ze śmietaną, dolewamy do niej trochę zupy i dokładnie mieszamy, powoli ciągle mieszając wlewamy do zupy, dosypujemy ser i krótko razem podgrzewamy, mieszając.
Nalewamy do miseczek, posypujemy listkami tymianku i podajemy z grzankami natartymi czosnkiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W