Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa
Oceń przepis:
144 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
8

Składniki:

Do podania: duże grzanki natarte czosnkiem

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Ziemniaki kroimy w kostkę a cebulę w drobną kostkę.
Rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim cebulę, dodajemy ziemniaki i czosnek i krótko razem smażymy. Dorzucamy listki laurowe, ziele i gałązki tymianku, zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem ok. 15-20 minut aż ziemniaki będą miękkie.
Wyciągamy liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i miksujemy.
Żółtka łączymy ze śmietaną, dolewamy do niej trochę zupy i dokładnie mieszamy, powoli ciągle mieszając wlewamy do zupy, dosypujemy ser i krótko razem podgrzewamy, mieszając.
Nalewamy do miseczek, posypujemy listkami tymianku i podajemy z grzankami natartymi czosnkiem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA