Grochówka

Grochówka
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 2.30
Seria kulinarna:
Apetyt na Skandynawię (odc. 4)
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 400 g wędzonego chudego boczku
  • 200 g suchego niełuskanego grochu (namoczyć na noc)
  • 1,5 l wody
  • 2 cebule, pokrojone w kosteczkę
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku
  • 2 liście laurowe
  • ostra i słodka musztarda, do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Boczek włożyć do średniej wielkości garnka i zalać wodą, dodać liście laurowe. Gotować do miękkości, mniej więcej przez godzinę. Zlać wywar, odstawić.

Groch gotować do momentu, kiedy łupinki zaczną odchodzić. Delikatnie roztrzepywać trzepaczką rózgą – łupinki będą się osadzać na trzepaczce. Strzepnąć łupinki do miski. Usuwać łupinki partiami.

Wlać wywar z boczku, gotować, aż groch będzie miękki. Dodać cebulę, tymianek i szczyptę soli, podgrzewać przez kolejne 3-5 minut.
Podawać z plasterkami gotowanego boczku i łyżką musztardy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA