Grochówka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię (odc. 4)
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 400 g wędzonego chudego boczku
- 200 g suchego niełuskanego grochu (namoczyć na noc)
- 1,5 l wody
- 2 cebule, pokrojone w kosteczkę
- 1 łyżka posiekanych listków świeżego tymianku
- 2 liście laurowe
- ostra i słodka musztarda, do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Boczek włożyć do średniej wielkości garnka i zalać wodą, dodać liście laurowe. Gotować do miękkości, mniej więcej przez godzinę. Zlać wywar, odstawić.
Groch gotować do momentu, kiedy łupinki zaczną odchodzić. Delikatnie roztrzepywać trzepaczką rózgą – łupinki będą się osadzać na trzepaczce. Strzepnąć łupinki do miski. Usuwać łupinki partiami.
Wlać wywar z boczku, gotować, aż groch będzie miękki. Dodać cebulę, tymianek i szczyptę soli, podgrzewać przez kolejne 3-5 minut.
Podawać z plasterkami gotowanego boczku i łyżką musztardy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W