Tiroler Grostl
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia austriacka
Składniki:
- 6-8 ugotowanych ziemniaków
- ok. 300 g upieczonej łopatki wieprzowej
- 200 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
- 4 jaja
- ½ zielonej papryki
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- kawałek masła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Boczek kroimy w paseczki, cebulę w półplasterki, łopatkę w kawałki trochę mniejsze niż na gulasz, ziemniaki w półplasterki lub małe kawałki, a paprykę w paski.
Rozgrzewamy masło na patelni, przesmażamy na maśle boczek przez 2-3 minuty, dorzucamy cebulę i krótko razem smażmy.
Dodajemy ziemniaki, podkręcamy mocniej płomień i podrzucając przesmażamy na złoto. Dorzucamy łopatkę i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i papryką.
W małym rondelku gotujemy wodę. Filiżankę wykładamy folią spożywczą, wbijamy tam jajo i zawijamy folię tak, by jajko nie wypłynęło. Przygotowujemy w ten sposób 4 jaja. W gorącej wodzie gotujemy jaja, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Układamy na talerzu porcję ziemniaków z mięsem i cebulą, na wierzch układamy jajo wyciągnięte z folii i dekorujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Rozgrzewamy masło na patelni, przesmażamy na maśle boczek przez 2-3 minuty, dorzucamy cebulę i krótko razem smażmy.
Dodajemy ziemniaki, podkręcamy mocniej płomień i podrzucając przesmażamy na złoto. Dorzucamy łopatkę i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i papryką.
W małym rondelku gotujemy wodę. Filiżankę wykładamy folią spożywczą, wbijamy tam jajo i zawijamy folię tak, by jajko nie wypłynęło. Przygotowujemy w ten sposób 4 jaja. W gorącej wodzie gotujemy jaja, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Układamy na talerzu porcję ziemniaków z mięsem i cebulą, na wierzch układamy jajo wyciągnięte z folii i dekorujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W