Pieczona przepiórka z grillowaną skorzonerą i sosem pieczeniowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 przepiórki
- 10 dag słoniny
- sół
- świeżo zmielony pieprz
- ćwierć szklanki wina
- 2 łyżki masłą
- czerstwe pieczywo razowe
- 6 cebul szalotek
- główkę upieczonego czosnku
- szklanka mocno wytrawnego czerwonego wina
- naturalny sos pieczeniowy (sok) może być też bulion z drobiu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przepiórki dokładnie umyj i osusz. Nasmaruj przyprawami, do środka włóż po kawałku masła, a przepiórki owiń plastrami słoniny. Przełóż do małej brytfanki lub rękawa do pieczenia, podlej odrobiną wina i piecz około 20 min w tem. 200 stopni C. W rondelku zagotuj wino, sos pieczeniowy lub bulion i dodaj wyciśnięty czosnek, całe cebulki oraz pieczywo. Gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje. Przepiórki podawaj polane sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Kuchnia polska
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W